Fysio Samen Sterk

Oedeem is een symptoom dat hoort bij verschillende ziektebeelden. Er is sprake van een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een slecht of niet functioneren van het lymfestelsel.
Er kan sprake zijn van primair lymfoedeem, dat wordt veroorzaakt door een defect in het lymfesysteem. Oedeem kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.
Het kan secundair ontstaan door afwijkingen of beschadigingen van het lymfe- en/of bloedcirculatiestelsel, of als gevolg van een medisch oncologische behandeling zoals verwijderen van lymfklieren door een operatie, radiotherapie, hormoontherapie en/ of chemotherapie. Dit kan kort na de interventie ontstaan maar ook nog jaren later.

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
Er bestaan verschillende soorten behandelingen binnen de oedeemfysiotherapie om oedeem te bestrijden. Voor welke behandeling wordt gekozen, hangt af van het type oedeem en de ernst van de klachten. Enkele methodes die worden toegepast bij oedeemfysiotherapie zijn:
* Manuele lymfdrainage: is een speciale massagetechniek die een onderdeel is van oedeemfysiotherapie. Door middel van deze techniek wordt het vocht verplaatst naar andere plekken in het lichaam. Met als gevolg dat het vocht kan worden afgevoerd naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
* Compressietherapie: is een zeer gebruikelijke methode in de oedeemfysiotherapie. Deze therapie bestaat uit meerdere technieken. De oedeemfysiotherapeut kan bandages en/of tape gebruiken, zodat er een constante druk wordt uitgeoefend op het desbetreffende lichaamsdeel. Zo kan vochtophoping tegen worden gegaan en ervoor zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
* Oefeningen: is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door oefentherapie wordt de afvoer van vocht gestimuleerd. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen.

Bij Fysio Samen Sterk in Eibergen kun je bij Manon en Paula terecht voor oedeemfysiotherapie. Een medische verwijzing van specialist of arts noodzakelijk.