Dry Needling is anders dan acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.
Deze triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.
De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:
Kaak gerelateerde klachten:
Voor het openen van de mond, het kauwen, slikken en praten heeft u twee kaakgewrichten en meerdere spieren, die nauw met elkaar moeten samenwerken. In de kaakgewrichten zijn twee stootkussens (discus) aanwezig die ook bij het openen en sluiten van de mond goed in positie moeten zijn.
Wanneer door bepaalde oorzaken er stoornissen in het kauwstelsel optreden kunnen klachten ontstaan. Ongeveer 20 % van de bevolking heeft wel eens symptomen van kaakdysfunctie. Het merendeel van deze groep behoeft echter geen behandeling. Slechts 15 % van deze groep heeft zodanig klachten dat ze behandeling nodig heeft.
Symptomen:
Hoofdpijn klachten:
Opvallend is dat ondanks de toegenomen kennis over de mogelijke oorzaken van hoofdpijnen de therapieën nog steeds veelal hetzelfde zijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen klinisch gezien het meest voor, waarbij in toenemende mate myofasciale componenten van hoofd, hals, nek- en kaak-spieren worden onderkend.
De aangegeven lokalisatie(s) van de hoofdpijn kan aangeven welke spieren mogelijk myofasciaal zijn aangedaan. Deze “triggerpoints” moeten vervolgens zorgvuldig worden gepalpeerd ter bevestiging.
Er is gebleken dat dry needling kan helpen bij onderstaande hoofdpijnklachten:
Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor de meeste soorten hoofdpijn goed. Daarnaast wordt afhankelijk van het soort hoofdpijn de behandeling bepaald.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.
Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.
Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Vergoeding:
Dry Needling valt onder de noemer Fysiotherapie. Het wordt vergoed als een consult fysiotherapie en er zitten geen extra kosten aan verbonden.
Voor meer informatie klik hier
In Eibergen kunt u bij Fysio Samen Sterk terecht bij Moniek en Marieke voor Dry Needling.