Fysio Samen Sterk

Steeds meer mensen overleven de diagnose kanker. Vaak staat tijdens de behandeling van kanker bewegen niet boven aan de lijst. De operaties, bestralingen en/of chemo vergen veel van het lichaam en de algehele conditie neemt aanzienlijk af. Naast vermoeidheid, pijn en andere medische klachten is er ook vaak sprake van psychosociale problematiek: angst voor terugkeer van de kanker, onzekerheid over je eigen lichaam en gevoel van geen controle over je lichamelijk functioneren te hebben.

In Eibergen biedt Fysio Samen Sterk de gelegenheid om te trainen voor, tijdens of na de behandeling van kanker. Dit kan zowel individueel als in groepsverband.

Voor de behandeling in het ziekenhuis kan Fysio Samen Sterk ervoor zorgen dat uw conditie zo goed mogelijk is, zodat u de behandelingen in het ziekenhuis beter kunt doorstaan en daarna ook sneller kunt herstellen. Indien u bestraald gaat worden, maar u heeft een bewegingsbeperking, dan kan de fysiotherapeut u hiervoor behandelen.

De trainingen kunnen al beginnen tijdens de behandelingen van kanker (ook tijdens de chemotherapie). Onderzoek toont aan dat mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen optimaal actief blijven, de behandelingen over het algemeen beter doorstaan. Ook hebben zij op de lange termijn minder last van vermoeidheid en hebben ze uiteindelijk meer kans om weer te kunnen werken of hun hobby uit te oefenen. Het is gebruikelijk dat de spierkracht en conditie achteruit gaat. De fysiotherapeut kan er dan voor zorgen dat dit beperkt wordt door op een veilige manier te trainen.

Maar ook na de behandelingen kan Fysio Samen Sterk iets voor u betekenen. Met behulp van de begeleiding van de fysiotherapeut wordt er voor gezorgd dat u weer fitter wordt en het functioneren in het dagelijks leven verbeterd.
Door het revalidatieprogramma verbetert de lichamelijke conditie en nemen vermoeidheid klachten en angst af. Je bouwt spiermassa op, versterkt het immuunsysteem en het vertrouwen in het eigen lichaam wordt hervonden. Je leert je grenzen kennen en je voelt je sterker.

Behalve het trainen kunt u tevens persoonlijk fysiotherapeutisch behandeld worden. Hierbij kan u denken aan het behandelen van vastzittend littekenweefsel, verhoogde spierspanning, opeenhoping van lymfe oedeem etc.

Wat als genezing niet meer mogelijk is? In deze fase is het belangrijk om te kijken naar wat u nog allemaal kan. Daarnaast kan er nog winst geboekt worden in conditie en kracht. De fysiotherapeut gaat samen met u kijken hoe u zo lang mogelijk dagelijkse activiteiten (zelfverzorging, huishouden, hobby’s, sociale contacten) kunt blijven uitvoeren. Dit kan in de praktijk maar ook bij u aan huis.

Voor meer informatie of voor aanmelding kunt u met ons contact opnemen.

Fysio Samen Sterk is aangesloten bij Onconet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten dat de specifieke deskundigheid waarborgt. Voor meer informatie klikt u hier.