Fysio Samen Sterk

Gelukkig overleven steeds meer mensen de diagnose kanker. Merkt u dat uw conditie verslechterd tijdens/na een oncologische traject? Is uw spierkracht verminderd door operaties, bestralingen en/of chemokuren? Bent u sneller vermoeid dan voorheen? Bent u angstig om te gaan bewegen? Heeft u het idee dat u geen controle heeft over het lichamelijk functioneren? Onder begeleiding van een fysiotherapeut is meer mogelijk dan u wellicht denkt!

Kanker
Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker, elke vorm heeft een eigen behandeling. Er is gebleken dat 1 op de 3 mensen ooit in zijn/haar leven kanker krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskans gestegen is van 25% naar 65%, een geweldige verbetering. Door de vele verschillende soorten kanker, zijn de symptomen ook erg wisselend. Het blijkt dat (ex-)kanker patiënten vaak sneller vermoeid zijn en hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaren. Daarnaast is een afname in uithoudingsvermogen en spierkracht een bijkomend gevolg.

Fysiotherapie
In Eibergen biedt Fysio Samen Sterk de gelegenheid om te trainen voor, tijdens of na de behandeling van kanker. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en de mogelijkheid te hebben lotgenoten te ontmoeten.

Voor de behandeling in het ziekenhuis kan Fysio Samen Sterk ervoor zorgen dat uw conditie zo goed mogelijk is, zodat u de behandelingen in het ziekenhuis beter kunt doorstaan en daarna ook sneller kunt herstellen. Indien u bestraald gaat worden, maar u heeft een bewegingsbeperking, dan kan de fysiotherapeut u hiervoor behandelen.

De trainingen kunnen al beginnen tijdens de behandelingen van kanker. Tijdens chemotherapie is dit ook mogelijk. Onderzoek toont aan dat mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen optimaal actief blijven, de behandelingen over het algemeen beter doorstaan. Ook hebben zij op de lange termijn minder last van vermoeidheid en hebben ze uiteindelijk meer kans om weer te kunnen werken of hun hobby uit te oefenen. Het is gebruikelijk dat de spierkracht en conditie achteruit gaat. De fysiotherapeut kan er dan voor zorgen dat dit beperkt wordt door op een veilige manier te trainen.

Ook na de behandelingen kan Fysio Samen Sterk iets voor u betekenen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt er voor gezorgd dat u weer fitter wordt en het functioneren in het dagelijks leven verbeterd. Door het revalidatieprogramma verbetert de lichamelijke conditie en nemen vermoeidheid klachten en angst af. Je bouwt spiermassa op, versterkt het immuunsysteem en het vertrouwen in het eigen lichaam wordt hervonden. Je leert je grenzen kennen en je voelt je sterker.

Behalve het trainen kunt u tevens persoonlijk fysiotherapeutisch behandeld worden. Hierbij kan u denken aan het behandelen van vastzittend littekenweefsel, verhoogde spierspanning, opeenhoping van lymfe oedeem etc.

Wat als genezing niet meer mogelijk is? In deze fase is het belangrijk om te kijken naar wat u nog allemaal kan. Daarnaast kan er nog winst geboekt worden in conditie en kracht. De fysiotherapeut gaat samen met u kijken hoe u zo lang mogelijk dagelijkse activiteiten (zelfverzorging, huishouden, hobby’s, sociale contacten) kunt blijven uitvoeren. De behandeling kan in de praktijk plaatsvinden maar is ook bij u aan huis mogelijk.

Wie? Patiënten met kanker voor, tijdens of na behandeling .
Waar? In de oefenzaal bij Fysio Samen Sterk in Eibergen
Wanneer? Elke dag zijn er trainingsgroepen waar u aan kan deelnemen. Eerst individueel opstarten? Dit is uiteraard ook mogelijk, overleg hiervoor met uw behandelend fysiotherapeut.
Wat? Individueel of in kleine groepen trainen om de fitheid te verbeteren onder begeleiden van een gespecialiseerd fysiotherapeut.
Kosten? De kosten worden vaak vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie kan u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Interesse?
Fysio Samen Sterk is aangesloten bij Onconet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten dat de specifieke deskundigheid waarborgt. Voor meer informatie klikt u hier. Voor meer informatie over behandeling voor, tijdens of na een oncologisch traject of voor aanmelding bij Fysio Samen Sterk kunt u met ons contact opnemen.

Fysio Samen Sterk is aangesloten bij Onconet, een landelijk netwerk van fysiotherapeuten dat de specifieke deskundigheid waarborgt. Voor meer informatie klikt u hier.