Fysio Samen Sterk

De fascie speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de organen. Ze geeft ons lichaam een zekere structuur. Ze vormt grenzen tussen de afzonderlijke organen en verbindt deze weer met elkaar. Ze kan onafhankelijk van elkaar bewegen en is tegelijkertijd met elkaar verbonden. Door de driedimensionale verbinding en de specifieke fysiologie kan de fascie ook mechanische energie absorberen en verdelen en zo de invloed van een trauma op weefselstructuren beperken.

Zenuwen lopen door de fascie, ze worden daardoor gevormd en beschermd. De fascie geeft het spierstelsel houvast en verbindt het met andere delen van het bewegingsapparaat. Onze houding is zodoende afhankelijk van de fasciale spanning. Tenslotte speelt de fascie ook een belangrijke rol bij de afweerfunctie van ons lichaam. Ze deelt ons lichaam in segmenten en verhindert daardoor een snelle uitbraak van verschillende ziekteverwekkers. Tegelijkertijd vormt de fascie een belangrijk transportnetwerk om ontstane schade te herstellen.

De fascie heeft verschillende functies:

1) Verbindende functie: De fascie vormt een netwerk voor het hele lichaam, het heeft geen begin of eind.
2) Beschermende functie: De fascie beschermt ons tegen trek- en drukkrachten, stress, trauma’s en binnendringen van lichaamsvreemde stoffen.
3) Krachtoverbrenging en stabiliteit: Dankzij het fasciesysteem, kan het spierstelsel functioneren en krijgen de gewrichten hun stabiliteit.
4) Transportfunctie: Het fasciesysteem zorgt eveneens voor het transport van de lymfevloeistof.
5) Informatiesysteem. Een dicht zenuwvlechtwerk zorgt voor de waarneming van prikkels en het doorgeven ervan.

Om goed te kunnen functioneren dient de fasciebeweeglijkheid zo optimaal mogelijk te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, zijn er verschillende methodes om deze te beinvloeden zoals:

– Medical Taping
– Cupping
– Fascietools
– Flossing
– Fascierol
– Oefentherapie

Bij Fysio Samen Sterk in Eibergen beschikken wij over de kennis en kunde om invloed te hebben op de fascie.

Wilt u meer weten over de fascie en/of de behandeltechnieken? Neem gerust contact op met de praktijk: 0545-477031 of info@fysiosamensterk.nl