Fysio Samen Sterk

Merkt u dat het lopen moeizamer gaat? Merkt u dat lopen vaak gepaard gaat met pijn in de benen? Merkt u dat regelmatig stoppen noodzakelijk is om de pijn weer af te laten zakken? Dan is het goed mogelijk dat u last heeft van claudicatio intermittens (etalagebenen). Fysiotherapie kan u helpen om het plezier in het lopen weer terug te krijgen!

Claudicatio intermittens
Claudicatio is het meest voorkomende symptoom van Perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Mensen met claudicatio intermittens ervaren pijn en/of kramp in kuit, bil en bovenbeen waardoor hun loopafstand aanzienlijk verminderd wordt. Deze pijn is een gevolg van een stenose (vernauwing) van één of meerdere bloedvaten in de benen. Door deze vernauwing ontstaat er een zuurstoftekort in het bloedvat met pijn als gevolg. De pijn zakt vaak pas weg nadat er één of meerdere minuten gerust wordt.
Bij ongeveer 19% van de mensen boven de 55 jaar kan PAV worden vastgesteld. Dit percentage loopt op tot ongeveer 55% van de mensen boven de 85 jaar. Het totaal aantal mensen met PAV in Nederland wordt momenteel geschat op 800.000.

De voornaamste oorzaken van Claudicatio intermittens zijn:
– Roken
– Hoge bloeddruk
– Te hoog cholesterol
– Diabetes
– Overgewicht
– Inactiviteit
Fysiotherapie
Fysio samen sterk biedt u gesuperviseerde looptraining aan om zo uw loopafstand en activiteitenniveau weer op peil te krijgen. Gesuperviseerde looptraining is de primaire behandeling bij claudicatio intermittens. Naast het vergroten van de loopafstand zullen we ons ook richten op de kwaliteit van uw gangpatroon zodat u zo efficiënt mogelijk met uw zuurstof en energie omgaat. Tevens is een groot deel van de therapie gericht op leefstijladvies om u zo zelfredzaam mogelijk te maken.
Na verwijzing van de huisarts of vaatchirurg kunt u bij ons terecht om te beginnen met uw therapie. Allereerst zal er een intake volgen waarbij ook een looptest en enkele vragenlijksten aan bod zullen komen. Zo zijn wij in staat uw klacht en hulpvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Nadat er in samenspraak met uw fysiotherapeut een behandelplan is opgesteld kunnen we aan de slag. Ondanks de benaming van de therapie (gesuperviseerde looptraining) zult u merken dat we meer doen dan alleen looptraining.
Verschillende bewegingsvormen zullen aan bod komen waarbij verschillende energiesystemen aangesproken zullen worden. Denk hierbij aan fietsen maar ook aan krachttraining.
U zult voornamelijk 1 op 1 met de therapeut bezig zijn in de praktijk. Hierbij wordt uw progressie nauwlettend in de gaten gehouden en aanpassingen gemaakt waar nodig. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de begeleiding afgebouwd wordt en dat u zelfstandig bezig blijft. Zo houdt u de regie over uw eigen klacht en lichaam in handen.

Wie? Claudicatio patiënten
Waar? In de oefenzaal bij Fysio Samen Sterk Eibergen
Wanneer? Er zijn meerdere mogelijkheden, in overleg met u zoeken we een gepast tijdstip.
Wat? Individueel trainen om de fitheid te verbeteren onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut.
Kosten? De eerste 37 behandelingen worden uit uw basisverzekering vergoed binnen een periode van maximaal 12 maanden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Interesse? Neem contact met ons op via uw fysiotherapeut, 0545-477031 of info@fysiosamensterk.nl

Fysio Samen Sterk is aangesloten bij Cronisch zorgnet, een landelijk netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten dat zorg aanbiedt voor patiënten zo dicht mogelijk bij huis. Voor meer informatie klikt u hier. Voor meer informatie over de behandeling bij Fysio Samen Sterk kunt u met ons contact opnemen.