Fysio Samen Sterk

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

 

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Met fysiotherapie kunnen we niks veranderen aan de functie van de longen. Wel kunnen we doormiddel van trainingstherapie uw lichaam sterker en fitter maken, waardoor bewegen makkelijker gaat. U kunt weer meer doen. Uw dagelijkse bezigheden en eventueel het sporten worden beter uit te voeren.

Daarnaast kunnen we doormiddel van ademhalingstraining u handvaten geven om de ademhaling meer ‘onder controle’ te krijgen. Ook geven we instructies voor het gebruik van trainingsapparatuur voor de ademhalingsspieren.

Fysio Samen Sterk is als enige in Eibergen aangesloten bij het Netwerk Longfysiotherapeuten Oost Achterhoek en heeft daardoor een goede samenwerking met de longartsen in het SKB. Ook zijn we aangesloten bij het HVL Netwerk Twente voor een samenwerking met de longartsen van het MST.