Fysio Samen Sterk

Een centraal neurologische aandoening (CNA) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Deze aandoeningen kunnen bijvoorbeeld een hersenbloeding (CVA), een herseninfarct, Multiple Sclerose (MS), Parkinson of centraal hersenletsel na een trauma zijn. Het kan zich uiten in verschillende ziekteverschijnselen, dit is afhankelijk van de locatie in het centraal zenuwstelsel.

Een CNA kan naast lichamelijke klachten ook problemen in het denken, voelen en handelen als gevolg hebben. Dit kan grote impact hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Activiteiten die u voorheen zonder nadenken uitvoerde, kunnen na de tijd problemen opleveren.

Lichamelijke klachten die ontstaan na CNA kunnen erg variëren. Zo kan men te maken krijgen met een verlamming, spierzwakte, verminderde coördinatie, balansverstoringen en een verminderde inspanningscapaciteit. Deze lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het doen van boodschappen of het aankleden moeilijker gaat.

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Het doel van de fysiotherapeutische behandeling is het aanleren en/of onderhouden van activiteiten die van belang zijn voor het dagelijks functioneren. Doormiddel van compensatiestrategieën te oefenen, kunnen dagelijkse handelingen u wat minder energie kosten. Bovendien helpt de fysiotherapeut u met het aanleren van verschillende handvaten voor activiteiten die lastiger gaan. Oefentherapie kan ervoor zorgen dat uw conditie, spierkracht en balans onderhouden blijven. De fysiotherapeut geeft u ook advies over eventuele hulpmiddelen om het functioneren te vergemakkelijken.

De gevolgen na een centraal neurologische aandoening is voor ieder persoon anders. De fysiotherapeutische behandeling is hierdoor vaak complex. De best passende individuele aanpak is hierbij van groot belang.

Bij Fysio Samen Sterk in Eibergen zijn meerdere fysiotherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met centraal neurologische aandoeningen. Neem contact op voor een afspraak.