Fysio Samen Sterk

Heeft u regelmatig last van een hypo? Wordt u door de diabetes belemmerd in zowel uw dag- als nachtritme? Krijgt u ondanks de medicatie de bloedsuikerspiegel niet onder controle? Bent u bang dat u klachten krijgt als u zich inspant? Naast medicijnen is een gezonde leefstijl belangrijk bij de behandeling van diabetes. Hierbij moet u denken aan gezond eten en voldoende bewegen.

Diabetes

Eén op de veertien Nederlanders is gediagnosticeerd met diabetes. Er zijn verschillende soorten diabetes, namelijk diabetes mellitus 1 en diabetes mellitus 2. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. In de volksmond wordt diabetes ook wel suikerziekte genoemd.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Daarnaast reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

De bloedsuikerspiegel (ook wel bloedglucosespiegel genoemd) geeft aan hoeveel glucose opgelost is in het bloed. De hoeveelheid glucose in ons bloed varieert gedurende de dag. Vlak voor het eten is uw bloedsuikerspiegel lager dan 1,5 uur na de maaltijd. Alle cellen in het menselijk lichaam gebruiken glucose als energiebron. Het is dan ook belangrijk om uw bloedsuikerspiegel zo evenwichtig mogelijk te houden.

Bewegen en diabetes

Voor iedereen geldt dat regelmatig bewegen een positieve invloed op de gezondheid heeft. Voor mensen met diabetes is lichaamsbeweging extra belangrijk. Bewegen vermindert namelijk de hoeveelheid glucose in het bloed, zorgt er voor dat de insuline beter werkt en stimuleert de bloedsomloop. Iemand met diabetes die regelmatig beweegt zal waarschijnlijk minder insuline nodig hebben om het lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast helpt bewegen bij het afvallen. Zo’n 80% van diabetespatiënten heeft last van overgewicht.

Lichamelijk actief zijn heeft, voor u als diabeet, de volgende effecten:

het verlaagt de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol.
het helpt de insuline beter zijn werk te doen.
het verkleint de kans op hartafwijkingen en hersenbloedingen/-infarcten.
het verkleint de kans op complicaties van de kleine vaten.
ontspanning.
verbeteren van de conditie
vergroten van gevoel van fitheid
verhogen van de belastbaarheid, waardoor u meer kunt doen in het dagelijkse leven
verbeterde lichaamssamenstelling (afname vetpercentage van het lichaam en toename spiermassa het versterkt uw hart, spieren en botten.
de spieren en gewrichten blijven soepel.

Fysiotherapie en diabetes

In de dagelijkse praktijk zien we nog vaak dat ondanks adviezen van huisarts of familieleden mensen moeite hebben om het patroon van niet of weinig bewegen te doorbreken. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. De klachten die men ervaart zijn erg verschillend, hierdoor is een gepaste behandeling belangrijk.

De fysiotherapeutische behandeling kan verschillende doelen hebben, zoals het verbeteren van conditie, kracht of de balans. In overleg met u worden er persoonlijke doelen opgesteld. Bovendien wordt er door middel van testen de voortgang bijgehouden.

Bij Fysio Samen Sterk is het mogelijk om in groepsverband te trainen. Dit kan u motivatie verbeteren en daarnaast kan u verhalen uitwisselen met andere diabetes patiënten. Bovendien is samen trainen, altijd leuker dan alleen!

Wie? Diabetes patiënten
Waar? In de oefenzaal bij Fysio Samen Sterk in Eibergen
Wanneer? Er zijn meerdere mogelijkheden, in overleg met u zoeken we een gepast tijdstip.  

Wat? In kleine groepen sporten op maat onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Kosten? Indien u een aanvullende verzekering hebt, kan de fysiotherapie hieruit vergoed worden. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben of het aantal behandelingen op zijn? Wellicht is onze fysiofitness iets voor u!

Interesse?

Wenst u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact met Fysio Samen Sterk in Eibergen op. U kan mailen naar info@fysiosamensterk.nl of bellen naar 0545-477031.