Fysio Samen Sterk
Geplaatst op 22 mei 2019

Fascie is een bijzondere vorm van bindweefsel dat ligt rond spieren, botten, gewrichten en organen. Fascie zorgt ervoor dat het lichaam een samenhangend en functionerend geheel is. Het geeft structuur aan het lichaam, het is als het ware de ‘lijm’ die ervoor zorgt dat de vorm van ons lichaam behouden blijft. Het is een groot web dat zich door het hele lichaam heen bevindt, van top tot teen.
Als de fascie gezond is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.

Cupping

Door een blessure, verwonding of langdurige overbelasting, maar zeker ook door stress, kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Dit uit zich vaak in pijn en stijfheid. Lang werd fascie genegeerd door de wetenschap, maar de laatste jaren blijkt dat verstoring in fascie in verband kan staan met ziekte en zijn wetenschappers er steeds meer van overtuigd dat de fascie de plek in ons lichaam is waar de energie doorheen stroomt.
Je kunt de fascie gezond houden door te bewegen, een goede vochtinname en te luisteren naar je lijf. De conditie van de fascie is van groot belang voor ons functioneren.

Drie soorten fascie
De onderhuidse fascie: dit is de meest oppervlakkige laag. Het houdt lichaamsvet en water vast en is als het ware een op maat gemaakt pak voor je lichaam. Het is heel sterk en elastisch.

De diepe fascie: deze laag ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascie. Deze fascie maakt het mogelijk dat spieren kunnen bewegen. Het zorgt ervoor dat spieren soepel over elkaar kunnen glijden en het vangt schokken op.

De verbindende fascie: ligt tussen de diepliggende fascie en geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk. Daarnaast houdt deze laag alle organen, bloedvaten, spieren, botten en zenuwen op zijn plaats.

Flossing

Fascie is opgebouwd uit twee soorten vezels:
Collagene vezels (collageen) die zorgen voor stevigheid, steun, bescherming en geeft organen hun vorm.

Elastische vezels (elastine) die zorgen voor bewegingsmogelijkheid, de flexibiliteit van het weefsel.
In een optimale situatie worden de collagene vezels in de fascie iedere zes maanden vervangen. Dit proces wordt gestimuleerd door een gebalanceerd bewegingspatroon.

Naarmate je ouder wordt ‘drogen’ je weefsels als het ware uit en verandert de structuur van het collageen waardoor ons bewegingsbereik (ROM) vermindert, we worden stijver.

Medical taping

Zo kunnen sommige (blijvende) lichamelijke klachten verklaard worden, te komen uit de fascie.
Bij Fysio Samen Sterk in Eibergen zijn we gespecialiseerd in het behandelen en optimaliseren van de functie van de fascie. Hiervoor kunnen we gebruik maken van verschillende behandelmogelijkheden:
– Tools
– Flossing
– Taping
– Cupping

Bent u hier meer in geinteresseerd of wilt u een afspraak bij ons maken neem dan contact op met: 0545-477031 of mail met info@fysiosamensterk.nl

Foam rolling