Fysio Samen Sterk
Geplaatst op 14 februari 2019

Per 1 maart komt Hanneke Heezen bij het team van Fysio Samen Sterk versterken. Zij gaat aan de slag als fysiotherapeut waarbij ze patiënten kan behandelen d.m.v. ‘psychomotorische therapie’. Hieronder staat uitgelegd wat deze therapie inhoudt.

Lichamelijke klachten hebben vaak samenhang met onze psyche. Soms ervaren we een lichamelijke klacht, maar wordt deze veroorzaakt door stress, spanning, overbelasting, oververmoeidheid of andere psychische factoren. Soms helpt het goed om naar de lichamelijke klacht te kijken, maar komt deze toch weer terug of verdwijnt het niet. Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar de geestelijke component en hoe deze invloed heeft op de pijn. Door dit beter te begrijpen en ons denken of handelen een verandering aan te brengen, kan de klacht naar de achtergrond gaan of zelfs verdwijnen.
Dit is waar met psychomotorisch therapie (PMT) bij stil gestaan wordt. Het begeeft zich op het zelfde vlak als een psychosomatisch fysiotherapeut.

Je lichaam en Geest zijn onafscheidelijk; je hoofd zit tenslotte vast aan je lijf en andersom. Dat deze twee elkaar continu beïnvloeden weten we vaak wel, maar dat daar ook een aangrijpingspunt ligt om invloed te kunnen hebben op onze klachten is nog wat minder bekend. Daar kan PMT bij helpen en het inzicht hierin vergroten om zo invloed te kunnen hebben op klachten.

Klachten die hier geschikt voor zijn:
– Spanning gerelateerde pijn zoals van nek, schouder en hoofd.
– Vermoeidheidsklachten
– Somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK)
– Angstklachten
– Stemmingsproblemen.

Middels een gesprek zullen we stilstaan bij uw klacht. Daarbij zullen we vaak ook een oefening doen die ons inzicht geven in het probleem en hoe u hier mee omgaat. Vervolgens zullen we afstemmen hoe PMT kan helpen en of dit aansluit bij uw verwachting. De behandeling zelf zal bestaan uit oefeningen die bewustmaken, hier bij stil staan en daarbij gaan we oefenen met ander gedrag om zo invloed hebben op de klacht. Ook kan het zo zijn dat we meer oefengericht aan de slag gaan, met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met: 0545-477031 of hanneke@fysiosamensterk.nl